De afgelopen periode zijn verschillende straatzorgverleners in het nieuws geweest. We proberen dit bij te houden op onze site, bekijk het hier.
Ook n.a.v. een recente tuchtzaak bij de inspectie is er een uitgebreid artikel verschenen bij het Parool over twee Amsterdamse straatartsen. Een link naar het artikel vind je hier. Het artikel zit achter een betaalmuur, wil je het helemaal lezen, laat ons dat dan even weten via info@straatdokter.nl.
Uit het artikel: ‘De straatartsen hebben dagelijks te maken met extreme combinaties van somatische en psychiatrische aandoeningen, armoede, verslaving en andere problemen, en dat vraagt om een bepaalde beoordelings- en handelingsvrijheid. Die staat echter onder druk sinds een recente tuchtzaak tegen een Amsterdamse huisarts, waar ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zich in had gemengd: die ging in beroep toen de klacht was afgewezen. Een straatzorgverlener schreef ter bestrijding van ernstige slaapproblemen het middel quetiapine voor aan een dakloze man met een verstandelijke beperking, een verslavingsachtergrond en de neiging snel agressief te reageren – een eigenschap die bij dit type patiënt verergert als hij of zij niet of nauwelijks slaapt. Quetiapine is officieel geregistreerd voor de behandeling van psychoses en niet als slaapmiddel, maar in een lage dosering werkt het bij slapeloosheid, en is het niet werkzaam als antipsychoticum. Hoewel het middel in de huisartsenrichtlijnen niet wordt aangeraden voor de behandeling van slaapstoornissen (overigens wel in de richtlijn gericht op verstandelijk beperkte mensen), schrijven straatartsen het daar – offlabel – wel veelvuldig voor voor. Dat doen ze omdat ze voor hun patiënten met multiproblematiek niet uitkomen met de oplossingen uit de richtlijn. Oplossing één daarin is cognitieve gedragstherapie (niet-effectief en/of praktisch onhaalbaar) en oplossing twee zijn de reguliere slaappillen (‘pammetjes’); vanwege hun verslavende werking doorgaans ongeschikt voor straatartspatiënten.’